top of page

Отслужен бе тържествен водосвет по повод Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия в София



На 6 май беше отслужен тържествен водосвет пред Храм-паметника "Св. Невски" по повод празника на св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и Българската армия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, молитвеното последование бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Карамихавев, протойерей Васил Танев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения изпълниха хористите от смесения църковен хор при Патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", с диригент Георги Георгиев.

По повод празника на площада пред Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бяха строени представителни части от всички войски на Българската армия, носейки със себе си трибагреника и бойните знамена - светини.

На тържествения молебен присъства президентът на страната и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Кирил Петков, Министъра на Отбраната на Република България, началника на Отбраната на Република България, кметът на столицата Йорданка Фандъкова офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати, както и множество граждани.


След молитвеното последование Белоградчишкият епископ Поликарп прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва:

"Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието. Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Като Негови чеда от нас се очаква също да бъдем миротворци и да проявяваме милост и състрадание към ближния, към всекиго – бил той близък или далечен. Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова, не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят. Днес, когато се освещават бойните знамена на Българската армия, се молим тя да бъде винаги закрилник на своя народ, армия, която е гарант за съхраняването на живота, честта и достойнството на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и благоволение, когато се обучава и съществува, за да пази мира и да съхранява божествения дар на живота".

Викарният епископ поръси със светена вода знамената и представителните воински части на Българската армия.

В тържествения водосвет участва и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

По време изпълнението на националния химн на Република България бяха произведени 20 топовни салюта.


Текст: Ангел Карадаков

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page