top of page

Празникът Сретение Господне беше почетен в новостроящия се храм „Сретение Господне“ в Перник



На 2 февруари, когато Православната църква отбелязва празника Сретение Господне, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети новостроящия се храм „Сретение Господне“ в гр. Перник, кв. „Тева“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп отслужи водосвет и поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като им пожела здраве и радост, както и бързо завършване на новостроящия се храм.

На водоосвещението присъстваха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, свещеник Стоян Стратиев, председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм, духовници от Перник и региона, както и монаси от Църногорския манастир.

След водоосвещението епископ Поликарп изказа благодарност на о. Стоян, църковното настоятелство и на всички дарители и ктитори, подпомогнали изграждането на храма и пожела в най-скоро време той да бъде завършен и да събере верния народ на своето освещаване.

За присъстващия народ, който беше многоброен, бе подготвена постна боб чорба, както и различни сладки приношения за здраве и благословение.

На водоосвещението присъстваха г-н Стефан Кръстев, зам. – кмет на Перник, г-н Радослав Петров, кмет на Батановци, както и бившия областен управител на Перник Емил Костадинов.

Новостроящият се храм „Сретение Господне“ е на груб строеж. Очаква се след зимния сезон строителството да продължи. Копка за построяването на храма беше направена на 29 юни – Петровден 2020 г.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page