top of page

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в храма „Св. Атанасий Велики“, с. Лозен



На 5 май, Велика сряда, Църквата чества св. Атанасий Велики и св. равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител български. Тяхната блажена кончина е на 2 май, но тази година заради Възкресните празници честваме паметта им три дни по-късно.


С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес бе отслужена архиерейска св. Литургия в отбелязващия своя празник храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Лозен. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Цанко Тотев, свещеник Георги Иванов, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Михаил Калинчев, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в Долни Лозен, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Илиян Кирилов.


За църковните песнопенията на службата от третия ден на Светлата седмица се погрижиха Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, иконом Константин Стойчев, и. д. игумен на Леворечкия манастир „Св. Четиридесен мъченици“, както и храмови певци, ръководени от Светослав Цеков.


В чест на празника архимандрит Никанор донесе драгоценен дар за храма – частица от мощите на св. Атанасий Велики, предадени му за случая от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, със съдействието на протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия.



Мнозина християни се бяха събрали да съучастват молитвено за храмовия празник и изпълниха благолепния лозенски храм, покланяйки се на светите мощи.


В края на службата бе осветено и благоукрасено коливо, дар от Невена Моджахед, раздадено на всички за здраве и благословение.


Епископ Поликарп поздрави за празника духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Владиката благодари на архимандрит Никанор за донесените св. мощи и сподели поучителни слова за днес честваните св. Атанасий Велики и св. цар Борис-Михаил: „Тези духовни колоси на нашето благочестие и на българското православие – единият, който пося истините на вярата, и другият, който ги прегърна и даде плодове – са си отишли от този свят в един и същи ден. В различни векове, но запазили Духа, запазили благочестието, запазили истината за Христовото учение и предали го на нас, които е необходимо с всичко, което притежаваме, да пазим истината, догмите, православната вяра и учение, православното благочестие и чистота. Да ги живеем и нашите плодове да бъдат идните поколения, които да надграждат завещаното им и да се радват, както и ние днес, че са имали такива достойни духовни отци и духовни родители – благочестив народ, който ги е украсил с венеца на православната вяра и учение за Христовото спасение“.


От свое име и от името на църковното настоятелство и цялата енория отец Цанко и отец Георги изказаха благодарност за съвместната богослужба и дарените св. мощи към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като му връчиха цветя и дарове.


По-късно владиката посети и два параклиса в чест на св. Харалапий, които се намират също в с. Лозен.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page