top of page

С голяма тържественост бе осветен нов железен храм в Невестино


На 2 октомври с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе осветен нов храм-параклис в с. Невестино, Кюстендилска духовна околия.

Храмът-параклис е изцяло построен от желязо и е посветен на светия великомъченик Теодор Тирон.

Новият храм бе осветен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий и духовници от Кюстендилска духовна околия.

На празничното богослужение присъства г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, кметът на с. Невестино г-н Димитър Стаменков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и безбройно множество верен народ.

Храмът е построен на място, над с. Невестино, където преди десетки години е направена копка за изграждането на храм посветен на света Петка Търновска, но впоследствие е преместен и в центъра на населеното място. За да не бъде поругано мястото определено за храм, благочестивите жители на селото, Благо и Виолета, решават да построят храм посветен на светия великомъченик Теодор Тирон.

Строителството започва през 2014 г., като той е построен със спомоществувателството и на дарители от селото и е изграден изцяло от желязо.

Ктиторите споделят, че храмът е граден по чуден начин, като Бог постоянно е показвал, че делото е добро и с лекота всичко е изпълнено. Винаги за всяко нещо и нужда, само при мисълта за помощ, се е явявал човек, който е подкрепял строителството.

След освещаването на храма епископ Поликарп поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела параклисът да бъде винаги пълен с верен народ, който възраствайки пред Бога, да върви бодро в духовния живот и бъде пример за съвременното ни общество.

Той призова жителите на Невестино да угаждат на Бога и бъдат достойни православни християни.

На 4 юли 2021 г. Тържествено бе осветен и новият храм на Невестино, посветен на Св. Петка Търновска. Две прекрасни духовни събития в Невестино за три месеца. Епископ Поликарп подчерта, че е радост и гордост да се събират верните християни по такива поводи и да стоят пред Бога и неговите светии. Той изтъкна, че това показва, че църквата ни е жива, действена и днес е спасителен пристан за народа ни. Дай Боже, това да продължи и занапред, вовеки.


Поздрав и благодарност към епископа, гостите, ктиторите и най-вече към Негово Светейшество, поднесе архимандрит Исаак. Той благодари на митрополията за подкрепата, благословението и любовта с които обгръщат своите верни чеда.

След празничното освещаване всички присъстващи бяха поръсени със светена вода. Бе осветен и празничен обяд за всички присъстващи, както и вярващите бяха зарадвани с фолклорна програма.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page