top of page

Архиерейска празнична вечерня за Благовещение в столичния храм „Св. София“


На 25 март Църквата радостно отбелязва празника Благовещение - деня, в който архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да и съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм „Света София - Премъдрост Божия“, приел го за свой храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в навечерието на празника, 24 март, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи в храма, празнична архиерейска вечерня, с петохлебие.

В богослужението взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство: иконом Симеон Иванов, който е и.д. предстоятел на храма, иконом Йоан Карамихалев, протойерей Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев и дякон Герасим Йорданов.

Празничната служба бе изпълнена антифонно от хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов и Светослав Цеков. В края на вечерното богослужение епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение с настъпващия празник.


"Нека по молитвите на света Богородица, Бог да ни изпълни с вяра, с надежда, с любов! Да отворим сърцата си и да приемем благовестието Христово! Да живеем нашите дни в святост, според нашите сили и възможности." - благопожела владиката и благослови църковното събрание от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


По традиция по време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, което бе раздадено в края на службата за здраве и благословение на всички присъстващи.Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page