top of page

Осветен бе Църковен център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малин



На 7 май 2021 г., Светли петък, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе осветен първият по рода си Църковен център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина.

Центърът е изграден в двора на местния храм „Успение Богородично“, като строителството му започва през 2019 г. по проект на сдружение „Света Богородица“ и се извършва с финансовата подкрепа на държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на труда и социалната политика. Той е предвиден да осигурява психологическа подкрепа, кинезитерапия, трудотерапия, ортопедични грижи, както и духовна опора на над 30 деца и възрастни с увреждания и специални образователни потребности.

Празничният водосвет днес бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Гости на събитието бяха Деница Сачева, министър на труда и социалната политика в оставка, инж. Ангел Жиланов, кмет на Община Горна Малина, доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин, Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област, Васил Грудев, изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“, д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенция за социално подпомагане, Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенция за качеството на социалните услуги, висши военнослужещи, кметове на населени места от Община Горна Малина, общински съветници, директори на учебни заведени и местни жители.

След представянето на Центъра с празнична програма от деца, посещавали вероучителните лагери в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“, с пространно слово епископ Поликарп отправи благослов към духовенството и гостите на празничното събитие и благодари на отец Серафим за инициативата, както и на всички подпомогнали изграждането на Църковния център, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката също така сподели: „Църквата винаги се стреми да бъде близо до своя народ и да отговори на неговите духовни и социални нужди и потребности… И нека които говорим, че Църквата не прави нищо, когато Тя понечи да прави такива инициативи, да я подкрепим, а не да я натискаме, за да затъне и да не изпълни своя свещен дълг към своята нация, която обича и за която всеки ден и час се моли“.



Отец Серафим също благодари както на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за подкрепата – чрез неговия викарий епископ Поликарп, така и на владиката и на всички институции и лица, участвали в съграждането на Църковния център. Предстоятелят на храма разказа за дългия, но благодатен и изпълнен с редица чудеса път към облагородяването на храма и строежа на Центъра в с. Горна Малина, както и за детските лагери в Кремиковския манастир.

Слово произнесоха също така социалният министър в оставка Деница Сачева, която нарече Църковния център „място за човеколюбие“, както и кметът на Горна Малина инж. Ангел Жиланов – той сподели, че благодарение на о. Серафим и хората около него „всички мечти, които са заложени тук, вече са изпълнени“.

Изказани бяха и благодарности за подкрепата към Агенцията за качеството на социалните услуги, към Държавната агенция за закрила на детето, както и към Агенцията за социално подпомагане и подразделенията ѝ в Елин Пелин и Горна Малина в лицето на фонд „Социална закрила“.

След като епископ Поликарп, заедно с други високопоставени лица, символично прерязаха лентата на Църковния център, гостите посетиха неговите модерни зали и съоръжения и бяха нагостени с празнична трапеза.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page