top of page

Тържествено откриване и водосвет на обновената сграда на фондация „За нашите деца"


На 9 юли с тържествен водосвет, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп бе открита обновената сграда на фондация „За Нашите деца“.

Фондацията е неправителствена организация, която извършва социална работа и се интегрира в държавната политика за закрила на детето. Тя предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи се семейни отношения. Има за цел да няма българско дете, което да прекарва първите години от живота си в изолацията на социалните домове, а да живее сигурно и обичано в семейство.

Екипът, който се състои от различни специалисти работи за предотвратяване изоставянето на новородени и ранна интервенция, реинтеграция на деца от социални домове в родните им семейства, планира приемна грижа, подкрепя осиновяване на деца или отглеждане от близки и роднини. От друга страна мобилизира ресурсите на обществото за закрила на детето като работи за развитие на политики за децата.

При откриването Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондацията развълнувано сподели за началото, когато сградата е била социален дом "Св. София", в който е имало три изоставени деца, обитаващи малка част от сградата.

"Ние започнахме да даваме ново послание на тези деца, те разбраха че са наши деца и наистина са обичани. И ако сега те не са имали шанса да бъдат обичани в семейството, то ние сме хората които ще направим всичко възможно това да се промени. Точно в този двор преди няколко години станахме повод да бъдат кръстени няколко дечица, защото искахме да покажем, че когато обичаме нашите деца това трябва да бъде редом с вярата в Бога и в доброто. Ние помогнахме на тези родители в ключовия момент те да не оставят децата си на държавата. Те не го направиха, защото им дадохме възможност да преживеят кръщението на техните деца и да ги убедим, че в отглеждането на децата не са сами, ние сме до тях... Днес е един специален момент, защото тази сграда, в която децата бяха все пак самотни, ние успяхме да влеем в тях нашата вяра и любов." - каза директор Шалапатова и се обърна към епископа:

"Няма как Вие да ни благодарите за поканата, защото Вие ни давате опора на всеки един от нас! И ние можем да се борим за доброто, защото е много трудно да отстояваш вярата и доброто, когато говорим за едни такива невръстни деца, които са изоставени."

В присъствието на всички служители, учители и педагози на фондацията бе отслужен празничния водосвет от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, благословен от Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. В края на последованието епископ Поликарп се обърна към присъстващите:

"Драги приятели, за мен е голяма чест да се влея във вашата духовна радост. Винаги си спомням думите на светите апостоли, които казват - "чест и слава на всеки, който върши добро". Да служиш на най-малките Христови чеда не е лесно. Поради това вашата работа е призвание и служение за всички които са трудят на това поприще. Радост е за мен, че съм сред вас, които имате призванието на работите с деца и родители. Бог да ви дава сили, да ви огради с Неговата любов и с Неговото милосърдие. Да ви обдари със духовни сили и да вървите напред във вашето служение като помагате според вашите сили, възможности, и мечти на тези прекрасни създания - децата. По молитвите на св. Стилиян - закрилникът на децата бъдете здрави и разпръсквайте лъчите на доброто като бъдете пример за мнозина!" - благопожела владиката и поръси всички кабинети, стаи и специализирани помещения в сградата.

Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page