top of page

Тържествено бе дадено началото на честванията по случай 700 години от успението на св. Крал




На 27 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, с посрещане и освещаване на икона на св. крал Стефан Милутин и лития, бе дадено началото на тържествата по повод 700 години от успението на св. Крал.

От двора на Софийска света митрополия, до митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, с литийно шествие бе пренесена донесената от Сърбия иконата на св. крал Стефан Милутин, която бе подарена на храма от вярващи християни от Сърбия.

Иконата пренесе и оглави шествието и освещаването на иконата Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На молитвеното тържество присъстваха много свещенослужители от София, както и верен народ.

Присъства и Негово Превъзходителство г-н Желко Йович, посланик на Р Сърбия в София.

След освещаването на иконата и молитвеното възношение, епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и обяви началото на тържествата по повод 700 години от успението на св. крал Стефан Милутин.

Той благодари на дарителите и благоукрасителите на иконата за този скъп дар за митрополитския храм, който остава като свидетелство за годишнината, както и за утвърждаване на двата съседни народа в мира, разбирателството и Христовата любов.

Иконата ще остане за вечни времена в храма, за да освещава верния народ и поощрява св. Крал всеки във вярата, надеждата и любовта.


Снимки: протойерей Костадин Тренев и БТА



bottom of page