top of page

С тържествена архиерейска св. Литургия столичният храм "Възнесение Господне" отбеляза празника си


Днес Църквата тържествено отбелязва празника Възнесение Господне, който е известен още като Спасовден. Той е особено почитан от християните и носи ясна надежда, че Христос е Спасителят, Който идва да спаси падналото човечество. По този повод, столичният храм „Възнесение Господне“ в кв. "Яворов" тържествено отпразнува своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Методий Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай“ в кв. „Връбница“, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, протойерей Станко Дидов, протойерей Костадин Тренев, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Прекрасно украсената с цветя църква събра християни от цяла София, дошли да почетат Господския празник, въпреки работния ден.

Дълбоко съдържателните песнопения на утренята и светата Литургия, бяха изпълнени от софийски псалти и певци при храма, ръководени от д-р Любомир Игнатов. В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към множеството вярващ народ и прочете обръщението на Българския патриарх Неофит към вярващите за Възнесение Господне.

"В този ден нашият вътрешен духовен взор и нашите сърца са отправени нагоре, към висините, където ние виждаме „небесата отворени и Сина Човечески да стои отдясно на Бога“ (Деян. 7:56). Това Той Сам беше предрекъл в дните на Своето земно служение, когато казваше: „отсега Син Човеческий ще седне отдясно на Божията сила“ (Лк 22:69). Потвърждавайки и думите на Псалмопевеца, който свидетелства: „Рече Госпòд Господу моему: седни от дясната Ми страна“ (Пс. 109:1) .

Възнасяйки се в Небесата, днес Господ изпълнява и последното предречено за Него слово и подпечатва цялото Свое изкупително и спасително дело, за което беше и пратен на земята от Небесния Отец. Възнася се в нашето истинско небесно Отечество, за да може да приготви място за всички участници в Неговия Нов Завет с човечеството и да изпрати на Своята света Църква Духа на Истината. Нека да бъдем достойни за това велико Божие благоволение към нас. Да носим кръста си и, следвайки Господнята заръка, непрестанно да събираме съкровища на Небесата – там, където с любов и нежност ни очакват нашият Господ и Спасител, Неговата Пресвята майка и Небесна царица Пресвета Богородица и всички просияли в святост Божии угодници. Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!" - се казва в патриаршеското послание.

В края на богослужбата бяха осветени и раздадени празнични иконки и многобройни хлебни приношения, някои от които специално подготвени от църковното настоятелство.

След гръмко многолетствие богослужението завърши, а епископ Поликарп преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page