top of page

Архиерейска вечерня за храмовия празник на столичния храм „Св. Богородица – Живоприемни източник“



На 6 май, в навечерието на Светли петък, Църквата чества празника на Света Богородица, посветен на чудото на Божията Майка през V в. на лековит извор в Цариград, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемни източник“.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемни източник“, кв. „Подуяне“. Службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, иконом Иван Димитров и протойерей Стефан Рачев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, енорийският свещеник Петър Симеонов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения за вечернята изпълниха храмовите певци, ръководени от Светослав Цеков, а с молитвите си съучаства на службата и богомолният народ.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.



„Ако гледаме на Светлата седмица като на една корона, то перлата на тази корона е празникът на Божията Майка Живоприемни източник“ – сподели епископ Поликарп в слово след службата. Владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела на всички да се приберем с мирни сърца в нашите домове и през утрешния ден отново да се съберем в храма, за да отбележим с още по-голяма сила и молитва празника.

Предстоятелят на храма отец Симеон благодари за архиерейската вечерня на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като подари на владиката благоукрасен златен кръст.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page