top of page

Перник отбеляза празника на св. Йоан Рилски Чудотворец



На 19 октомври Православната църква почита паметта на свети Йоан Рилски Чудотворец, небесен закрилник на българския народ и патрон на много населени места, едно от които, от 1903 г., е гр. Перник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в едноименния храм на Перник, бе отслужена тържествена света Литургия и почетена паметта на Св. Йоан Рилски, патрон на храма и града.

С архиерея съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, иконом Бойко Андонов, протойерей Борис Котев, свещеник Михаил Станкович, Дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Марио Михов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на Светата Литургия, епископ Поликарп ръкоположи за дякон Божия раб Красимир Петков.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ, и говори за живота, делото и служението на небесния български закрилник Св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела, по молитвите на светеца, Бог да дарува на всички здраве, радост и мир.

Поздрав към епископ Поликарп и присъстващите свещенослужители и народ произнесе протойерей Людмил Йорданов.

За да се поклони в храма и да поздрави епископа и духовенството, в храма влезе и г-н Станислав Владимиров, кмет на община Перник. Епископ Поликарп поздрави кмета с празника и му пожела здраве и сили, за да служи на народа и се грижи за добруването на гражданите на Перник.

На празника бяха осветени хлябове и различни приношения, както и бе раздадена на всички присъстващи празнична гозба.

Празникът в Перник премина при спазването на всички противоепидемични мерки, наложени за града.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page