top of page

140 години от полагането на основния камък на храм „Св. Йоан Богослов“ в с. Овчарци



На 8 май, тази година Светла събота, Православната църква чества паметта и дивните чудеса на гроба на св. апостол и евангелист Йоан Богослов.


На този ден се навършват и 140 години от полагането на основния камък на храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ в сапаревобанското с. Овчарци, Дупнишка духовна околия. В чест на неговия храмов празник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит там днес бе отслужена архиерейска св. Литургия.


Богослужбата в празнуващия храм възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Ивайло Пиперков, предстоятел на празнуващия храм, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Сапарево, иконом Димитър Недялков, предстоятел на храм „Св. Георги Победоносец“ в гр. Сапарева баня, протойерей Архангел Ваклин, предстоятел на храм „Св. Николай“ в с. Ресилово, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Гелов, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Бистрица, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храм „Св. 40 мъченици“ в гр. Сапарева баня, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


За църковните песнопения се погрижиха свещеник Добри Добрев, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Блажиево, свещеник Петър Очков, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в с. Усойка, както и храмовите певици.


Да уважат празничното събитие и да споделят моливите си на светата Литургия присъстваха кметът на с. Овчарци г-жа Радостина Сусанина, г-жа Виолета Кацарева, секретар на местното читалище „Пробуда-1923“, както и множество местни християни.


В края на службата епископ Поликарп отслужи празничен водосвет за здраве и благословение на всички присъстващи, като поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни за дивния живот на св. апостол и евангелист Йоан Богослов и призова християните да бъдат достойни подражатели на дръзновената му вяра, на стремежа му към телесна и духовна чистота, на неговата „духовна ревност, която пламтеше в сърцето му и с която той вършеше добрини; с която даваше да се разбере, че това е истинският път към съвършенството и изобразяването у всеки един на истинския Богочовешки образ, който е необходимо да гори в сърцата ни и с добродетелност да показва, че ние наистина сме православни християни, следовници на Господа Иисуса Христа и Неговите апостоли“.


Отец Ивайло от своя страна и от името на духовенството и църковното настоятелство отправи вдъхновени слова на благодарност за празничната архиерейска служба към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, а кметицата приветства владиката и му поднесе кошница с цветя.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page