top of page

Неделя Месопустна в София
На 19 февруари - неделя Месопустна (Месни заговезни) в столичния старинен храм „Св. Параскева - Самарджийска“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, предстоятел на старинния храм – ротонда „Св. вмчк Георги Победоносец“ – София, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Параскева - Самарджийска“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята и светата Литургия изпълниха църковни певци воглаве с Пенка Миланова.

Архиерейското богослужение беше уважено от десетки вярващи православни християни, които се причастиха и със Светите Тайни.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за неделя Месопустна, която е наречена неделята на Страшния съд, поради текста на неделното евангелско четиво. Той припомни и предните две подготвителни недели за Великия пост – на Митаря и Фарисея и Блудния син и споделяйки важни моменти от тях насърчи вярващите да се изпълнят със смирение, кротост, покаяние, както и с човеколюбие, духовна грижа към ближния и радост от неговото разкаяние. Епископът подчерта, че онова, което на неделя Месопустна се припомня на всеки, е че предстои Страшен съд, действителност, която никой няма да избегне, както и, че е необходимо да се обогатим с милосърдието, за да избегнем наказание и отхвърляне.

Служейки на човеците, на нуждаещите се и изпаднали в немощ, да го правим с убеждението, че го правим на Христа и заради Христа, та Той да ни въздаде и постави от дясната Си страна и да бъдем в Неговата радост, а и мир. Епископ Поликарп пожела на присъстващите на богослужението вярващи да не се трудят за придобиването на едно, като занемаряват друго, но всичко да придобиват и във всичко да възрастват като в едно, както и да имат леки и благодатни дни, достоен живот и служение Богу и човеците.

Той поздрави отец предстоятеля, свещениците, певците изпълнилите храма вярващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит.

Думи на благодарност към епископа, за служението в храма, поднесе протойерей Георги Спасов. Той подари на Негово Преосвещенство красиво живо цвете.

След богослужението, в двора на храма, бяха поставени цветя на плочата, която оказва, че в храма е бил погребан йеродякон Игнатий – Васил Левски, на когото България отбелязва на 19 февруари 150 години от обесването. Всички се помолиха за него, с думите: Бог да го прости! Вечна да бъде паметта му!


Снимки: протойерей Костадин Тренев

留言


bottom of page