top of page

Вторият ден на Възкресение Христово бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в Кюстендил



На 3 май, Светли понеделник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в кюстендилския храм „Успение Богородично“.


Светата Литургия във втория ден на Възкресение Христово бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на кюстендилския храм „Св. Мина“, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм "Успение Богородично" , протойерей Даниел Хаджийски, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Виктор Мачай, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Алексий Мулачки.


Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от храмовия смесен хор, а множество миряни съучастваха молитвено на възкресната служба. Между тях бяха монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“, както и кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, заедно със своето семейство.


По време на литургията бе ръкоположен за дякон Мирослав Костов, който дълго време помага като иподякон на богослуженията в Кюстендил. Той е роден през 1981 г. в Тетевен, а богословското си висше образование завършва през 2007 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Понастоящем живее в Кюстендил с жена си и двете си деца.


Епископ Поликарп с тържествено слово поздрави за Христовото Възкресение духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на новия дякон да бъде достоен пример в първата степен на свещенството, а на народа – да му помага в служението. „Възкресението на Господа Иисуса Христа е победата над смъртта и възвеличаването на живота“ – сподели владиката – „Нека и ние, изпълнени с духовно веселие и радост, подбудени от Възкресението на Господа Иисуса Христа, Който ни направи победители над греха, нека облагодатени от тези прекрасни светли дни, се стремим да бъдем човечни и благодарни към Бога и към тези, които са около нас. За да живеем нашите дни в праведност, в доброчестина, да ни бъде по-леко и да бъдат дните ни изпълнени с радост мир и удовлетворение.“


Архимандрит Исаак отправи благодарност от името на духовенството, църковното настоятелството и народа към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба, за вдъхновението и поучителните слова, като изрази и радостта си от увеличаването редиците на околийското духовенство с днешното ръкоположение.


След службата всички присъстващи получиха освен нафората и по едно червено яйце с благословение за Христовото Възкресение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page