top of page

С водосвет в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", гр. София бяха почетени българските лекари



На 19 октомври, когато Православната църква почита св. Йоан Рилски Чудотворец, в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", гр. София, беше отслужен празничен водосвет.

Тържеството бе по два повода. Първият е, че от 1996 г. св. Йоан Рилски се явява закрилник на българския лекар, а вторият, откриването на паметник на известния хирург Николай Пирогов.

На двора на болница „Пирогов“, пред храм „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“, беше отслужен водосвет от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Живко Лозанов, ефимерий на болничния параклис, свещеник Никола Чочев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, за здраве и благословение на лекарите, а след това беше открит и паметника на лекаря-хирург Николай Пирогов, който се намира в близост до храма.

Празничните мероприятия в „Пирогов“ бяха уважени от д-р Валентин Димитров, директор на болницата, министъра на Здравеопазването, министъра на Вътрешните работи, представители на различни институции, много лекари и гости.


Епископ Поликарп поздрави високите гости и лекарите с техния духовен празник от името на Негово Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да бъдат под покрова на св. Йоан, който да ги пази, закриля и вдъхновява да бъдат достойни в нелекото служение в полза на ближния и хората в нужда.


Снимки: УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", гр. София

bottom of page