top of page

Архиерейска литургия за Лазаровден в храм „Възкресение Лазарово“в гробищния парк „Бакърена фабрика“



Днес, 27 април, Православната църква отбелязва Лазаровден, съботният ден преди Цветница. Това е денят, в който си припомняме възкресението на праведния Лазар – ученик на Христос, брат на Мартa и Мария, кoготo Иисус извежда от гроба и възкресява за живот.

В чест на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол бе отслужена архиерейска св. Литургия в отбелязващия своя празник днес, храм „Възкресение Лазарово“,намиращ се в столичния гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийската епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконов Василий Сарян, предстоятел на столичния храм “Преображение Господне”, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Църковните песнопения бяха изпълнени от певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

В края на светата Литургия епископ Поликарп се обърна с празнично слово към духовенството, певците и църковното изпълнение. Владиката припомни евангелския разказ за възкресението на четиридневния Лазар и напомни на вярващите, че за Бога всичко е възможно.

“Днес, почитайки и спомняйки си за възкресението на Лазар, си спомняме и за възкресението на Спасителя, и даваме едно начало на предстоящата Страстна седмица, като се надяваме Бог да ни даде сили да я извървим и преминем достойно. С възкресението на Лазар, Господ показа Своята силна любов и състрадание към хората и това, че което е непосилно за нас, е възможно за Бога. Възкресението, което озари Лазар, и възрадва неговите сестри и приятели, в последствие го направи проповедник на Христовото възкресение сред юдеи и езичници, утвърждавайки Христовата църква, която беше пример в името Христово. Нека и ние, вървейки достойно в това поприще, да бъдем пример за онези, които са около нас, и когато дойдат различни изпитания, да знаем, че служим на Бога, а не на човеците.” – каза в словото си владиката.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Димитър Цонков

bottom of page