top of page

В кюстендилското село Вратца беше осветен нов храм, посветен на "Св. Дух"



На 13 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в с. Вратца, Кюстендилска духовна околия, беше осветен нов храм-параклис, посветен на Св. Дух.

Освещаването извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Геннадий Генадиев, иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, енорийски свещеник на с. Вратца, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Тасков.

Празникът по освещаването на храма уважиха: г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Общински съвет Кюстендил, г-н Валентин Точев, кмет на с. Вратца, г-жа Райна Теодосиева, основен двигател за построяването на храма, както и много жители и гости на китното с. Вратца.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир, както и благодатно ползване на новата духовна придобивка. Той отправи благодарност към всички, които са се потрудили за построяването на храма и се помоли Бог по Своята велика милост да въздава на всички хилядократно.

За радостното и задушевно преминаване на празника, който се явява и първи храмов празник на новата църква, беше осветен курбан и бе подготвена обща трапеза. Празникът продължи и с музикална програма.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page