top of page

Делегация на архонтите на Вселенската патриаршия посети Софийската света митрополия



На 14 юни делегация на Ордена на архонтите на Вселенската патриаршия „Свети Апостол Андрей” от САЩ посети Софийската света митрополия.

Делегация от Негово Високопреосвещенство Атинагор, митрополита на Белгия и отец Александрос Карлуцос, протопрезвитер на Вселенския престол бе приета от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На срещата с Негово Светейшество от българска страна бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Духовниците от Вселенската патриаршия запознаха Светейшия патриарх Неофит с целта на визитата си, чиято основна идея е да разберат повече за живота в Българската православна църква, която е една от първите пет православни патриаршии.

След срещата си с патриарх Неофит представителите на православното сдружение „Свети Апостол Андрей” бяха приети в залата на Софийска митрополия. Там архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ги запозна с историята на столицата, с православните храмове и техните особености, както и с някои православни традиции в България.

Бяха повдигнати важни въпроси за състоянието на православните църкви в света, за мястото на православната вяра в християнското общество и за настоящото религиозно състояние на съвременния свят. Засегнати бяха въпроси и за международната религиозна свобода.

Гостите бяха силно впечатлени от иконата, която изобразява град София със своите най-големи храмове, над които стои благославящият Господ Иисус Христос – Премъдрост Божия. В края на срещата гостите си размениха подаръци и си направиха паметна снимка.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page