top of page

Втора статия на Богородичния акатист бе прочетена в столичния храм „Покров Богородичен“



Съгласно програмата на Софийска света митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, в петъчния ден на втора седмица, 29 март, бе отслужена втора статия от Богородичния акатист в столичния храм „Покров Богородичен“.

Молитвеното Богородично последование бе предстоявано  от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужи протойерей Георги Янъков, председател на столичния храм и йеродякон Вартоломей.

Във вечерната богослужба молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, както и столични свещеници.

Възхваляващите Света Богородица песнопения бяха изпълнявани от Софийския свещенически хор, дирижиран от ставрофорен иконом Кирил Попов.

В празнично и богато украсения с пролетни цветя храм, множество християни от цяла София се събраха и отправиха съборна възхвала към Божията Майка.

В словото си след прочитане на втора статия на Богородичния акатист епископ Поликарп разказа за съдържанието и смисъла на акатиста. Акатист от гръцки не-седален, през време на самото молитвено последование не се седи, молитвена Богородична възхвала, която светите отци са определили да се чете в първите четири петъци на Великия пост, а в петата седмица в сряда целия Покаен канон на свети Андрей Критски, петък пък целия акатист към Пресвета Богородица.

„Когато се събираме в храма, ние не просто влизаме да се молим, но влизаме да си отдъхнем и почерпим вдъхновение. Молим се Богородица да бъде застъпница пред Божия престол за нас“ – започна словото си архиереят. „Започвайки от живота на Девата да черпим пример за християнски живот – как да живеем, как да мисли, как да разсъждаваме. Хубаво е по-често да говорим, да проповядваме, да възхваляваме Пресвета Богородица. Припомняйки си по-често нейния живот, нейната всеотдайност, нейната скромност и любов към Бога и човеците. Нека в тези дни на пост и молитва да си наложим духовен подвиг и да придобиваме тези добродетели. Да се поучаваме от нейното смирение и послушание, което прояви към Бога“.

Поздравявам всички дошли да почетат празника и да се помолят пред Богородичния образ наречен „Скоропослушница“. Божието благословение и Неговата велика милост по молитвите на Своята Пречиста и свята майка ба бъдат върху всички вас! Лека и спокойна вечер и нощ“ – благослови владиката.

След Богослужбата дълга опашка се нареди пред образа на Пресвета Богородица за да се помоли.


Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: Димитър Цонков

bottom of page