top of page

Втори храмов празник в княжевската енория "Св. пророк Илия"



Днес, 14 юни, Православната църква почита паметта на най-обичания пророк в Стария Завет – св. пророк Елейсей, получил сугубо благодатта на своя учител. През тази година храм „Св. пророк Илия“ в Княжево навършва 130 години от своето освещаване, а в днешния ден отбелязва своя втори храмов празник във връзка с новообновения параклис, намиращ се под сводовете му.

Княжевската енория имаше честа и радостта да посрещне в този ден викария на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп с придружаващите го духовници и така да се удвои веселието ѝ от празника с отслужване на архиерейска света Литургия.

Заедно с епископа съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв." Княжево", протойерей Иван Иванов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Радко Иванов, свещеник Светослав Славов, свещеник Марио Михов, свещеник Георги Читалов, свещеник Пламен Николов, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей. Макар и делничен празничният ден премина в утешителната сладост на светотайнственото богослужение и умилителните песнопения, изпълнявани от храмовите псалти и певци.

Особено затрогващо в светата богослужба бе пристигането и включването молитвено в нея на цяла група деца от близката детска градина, под любящия надзор на техните учителки. Специално подготвени за този ден, всички деца се причастиха със светите Тайни.

Негово Високопреосвещенство епископ Поликарп припомни в своята проповед житието на празнувания пророк Елисей, акцентирайки на силната му духовна връзка с неговия учител св. пророк Илия.

И пожела: „Нека благословението и духовната подкрепа, която още приживе е получил, да бъде върху всички вас! Честит и благословен да е празникът на св. Елисей! И нека Бог ни направи по-добри човеци, за да бъдем добър пример на всички около нас“.

Накрая поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и лично раздаде частиците нафора на присъстващия богомолен народ. С усмихнати лица децата се струпаха около него и всички заедно си направиха снимка за спомен от празника.

От името на църковното настоятелство и енория отец предстоятелят ик. Дилян Цветков благодари за архиерейското служение на епископ Поликарп в този празничен ден и му поднесе в дар за спомен набедреник с лика на пророк Илия и красив букет от многоцветни хризантеми.

Отново от името на настоятелството всички деца получиха по един Детски молитвеник, а педагозите им – по един Православен катехизис.

Многогласно и многократно многолетствие прозвуча мощно и радостно, понесено от духовници, певци и псалти. „На многая и благая лета“.



Текст: Анула Христова

Снимки: протойерей Костадин Тренев, Весела Игнатова

bottom of page