top of page

В навечерието на Петковден бе отслужена архиерейска вечерняНа 14 октомври Православната църква чества паметта на българската подвижница св. Петка-Параскева Търновска (Епиватска), а денят е наречен Петковден.

В чест на празника, на 13 октомври вечерта, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в старинния храм „Св. Петка", който има статута на митрополитски храм.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който бе в съслужение със ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на тържествуващия храм „Св. Петка Стара“, ставрофорен иконом Василий Сарян и енорийските духовници иконом Стоян Алипиев, свещеник Станислав Иванов, както и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълниха доц. д-р Любомир Игнатов и д-р Калин Кирилов. По традиция в притвора на храма бе отслужено петохлебие, на което бяха осветени многобройни хлебни приношения.

В края на вечернята еп. Поликарп благослови многобройното църковно изпълнение и се обърна с благо слово към препълнилите храма богомолци, дошли да потърсят вяра и утеха при св. Петка.

Той припомни чудното житие на св. Петка, като разказа за първите чудеса, станали край светите ѝ мощи. Владиката разясни как и защо е наричана светицата Българска, Епиватска, Търновска, Румънска и с други имена, като подчерта, че всеки, който се е докоснал до нейната благодат, я нарича своя.

"Но тъй като за вярващия човек няма разделение, самата св. Петка и след земната си смърт показала чрез шествието на светите ѝ мощи, преминали през различни народи, да не се делим, а да бъдем винаги Христови. Да бъдем чрез светостта достойни и истински обединители на словестното стадо Христово. Света Петка е Христова невеста! И само това има значение. А ние се радваме, че имаме нейната молитва и закрила в нашите дни... Нека застанали пред нейния образ да насърчим себе към добродетелен живот, да имаме духовна ревност и с нейната силна и непоколебима вяра, с нейната надежда и най-вече с нейната любов, с която тя просия като светило на небето, да бъдем Христови. Да бъдем като нея смирени и кротки, и в свое време да бъдем изпълнители на Божията воля" - каза още владиката.

Епископ Поликарп отправи поздравления към духовенството, певците и изпълнението на храма, като призова св. Петка "да дава на всеки онова, което е потребно за спасение и вечен живот" и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page