top of page

Архиерейска вечерня с опело на Пресвета Богородица в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“На 14 август, в навечерието на големия празник Успение на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, беше отслужена тържествена Архиерейска вечерня с чина на опелото на Света Богородица.

Празничното богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Иван Иванов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Красимир Пеков, дякон Димитър Кутлев и дякон Игнатий Игнатов.

Църковните песнопения изпълниха протодякон Иван Петков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н д-р Стоян Малинов, г-н Калин Кирилов и г-н Грисен Чакъри.

По време на вечернята, която беше уважена от безбройно множество вярващи, беше изнесена Богородичната плащеница в средата на храма и поставена под кувуклията и беше изпълнен чинът на опелото на Божията Майка Света Богородица.

След опелото Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за Пречистата Богородица, подтикна вярващите да се ръководят от нейния пример и да се изграждат като достойни чеда на Бога.

Беше извършено литийно шествие с плащеницата около храма, съпровождана от благочестивото множество.

Плащаницата беше отново поставена в средата на храма за поклонение на верния и благочестив народ, който и на 15 август да може да се благослови.

Епископ Поликарп, в край на вечернята, поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна нощ, както и достойно посрещане и отбелязване на празника на Богородичното Успение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page