top of page

Посещение на храм „Преображение Господне“ в град Боровец



На 30 март 2024 г. Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп пристигна в град Самоков, където на 31 март ще отслужи архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Успение Богородично“.

В съботния ден епископът и обкръжаващите го духовници: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, архиерейският наместник на Самоковска духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев, протойерей Любомир Мишков и дякон Веселин Мишков посетиха единствения дървен храм в България „Преображение Господне“ в курортния град Боровец!

Храмът „Преображение Господне“ в курорта „Боровец“ е единствената дървена църква в България. Построена е по идея на общественици, учени и собственици на вили в Чамкория (старото име на „Боровец“). Работейки в държавния архив, няколко души попадат на много интересни материали, свързани с Боровец и църквата. Оказва се, че тя е строена от българи. Проектант на тази църква е архитект Никола Лазаров, разказват от Историческия музей в Самоков. Църквата е построена за около година. Средствата са събирани от вилопритежателите в Чамкория, както се е наричал тогава Боровец. В много малък период от време са събрани около 300 000 лв. Идеята за построяването на такъв храм е още от 1909 г. Вилопритежателите са писали писма до кмета на Самоков с идеята да се построи църква. Около 1927-1928 г. започва тенденция към модернизиране и преустройство на целия курорт. Искали са Чамкория да се превърна в място, което предлага европейско ниво на гостите си. Предвиждало се е да се направи огромен курортен хотел с фонтан и езеро. На 23 септември 1934 г. църквата е тържествено осветена от екзарх Стефан I, а впоследстве неколкократно обновявана. Няколко десетилетия за светата обител се грижи клисарят Йордан Христов, който се занимава с дърворезба и често обновява вътрешния облик на храма.


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

bottom of page