top of page

Тържествено беше осветен храм „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“ – София



На 11 септември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено освещаването на храм „Всички български светии“ на ВТУ „Тодор Каблешков“ в София.

Храмът е издигнат в двора на учебното заведение, като за неговото изграждане са се включили десетки дарители.

Новоизграденият храм беше осветен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Димитров, председател на Църковното настоятелство на храма, протойерей Илия Димитров, протойерей Антон Софиин, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На тържественото освещаване на новия молитвен дом присъстваха проф. д-р Даниела Тодорова, ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“ – София, преподавателския екип на Висшето транспортното училище, студенти, много гости и приятели.

След църковното последование по освещаването на църквата епископ Поликарп се обърна с кратко слово към всички присъстващи, като изказа благодарност към всички, които са се потрудили за реализирането на тази идея, в двора на ВТУ „Тодор Каблешков“ да бъде изграден храм на Всички български светии. Той поздрави цялото множество от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и подари от негово име на храма икона с образа на Господ Иисус Христос, която да бъде и остане за моливен спомен от събитието по освещаването на храма.

Владиката пожела храмът да бъде духовен пристан на всички, а животът на българските светии да вдъхновява пристъпващите неговия праг във вярата, надеждата и любовта. Да бъде животът на светиите ни за всички стремеж за подражание на добродетелите им.

Благодарности към всички подпомогнали каузата и гостите отправи и протойерей Георги Димитров, както и г-жа Тодорова. Те поднесоха на заслужили личности за храма грамоти и плакети.

Всички присъстващи влязоха в храма, поклониха се, запалиха свещ и духовно възрадвани от духовната придобивка си пожелаваха здраве, радости в живота и мир.



Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page