top of page

В гр. Кюстендил беше отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия



На 22 март с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Успение Богородично" - гр. Кюстендил, беше отслужена Преждеосвещена света Литургия.

Поредната за Великия пост Преждеосвещена света Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, иконом Данаил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, свещеник Георги Тасков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковният клир бе възпълнен от столични свещеници - протойерей Лъчезар Вълков и протойерей Иван Иванов, както и от клиросните певци: д-р Андрей Касабов, д-р Светослав Цеков и г-н Симеон Симеонов.

Преждеосвещената света Литургия беше уважена от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, както и от верни православни християни от града, който пристъпиха и се причастиха със светите Тайни.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за смисъла на Преждеосвещената света Литургия, както и това, че всеки един верен в тези светли дни на Великия пост е необходимо да се утвърждава в добродетел и човещина. Да придобива мир, смирение и добри мисли, както и с изрядни постъпки, угодил на Бога, да бъде добър пример за хората около него.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и Христова любов.

С думи на благодарност към епископ Поликарп се обърна архимандрит Исаак, а отец Светослав поднесе от името на всички присъстващи букет с цветя.

Владиката раздаде нафората и поздрави вярващите, пожелавайки им леки и благодатни дни.


Снимки: Кюстендилско архиерейско наместничество.

bottom of page