top of page

Тържествено освещаване на обновената сграда на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ в СофияНа 20 октомври 2023 г., се откри официално обновената сграда на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ след успешно завършен основен ремонт на фасадата.

Този важен момент бе отбелязан с тържествено събитие, специални гости на което бяха: г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град, д-р Емилия Лазарова – заместник-министър на образованието и науката, г-жа Деница Сачева – заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание на Република България, г-н Асен Александров – председател на Сдружението на директорите в средното образование, г-жа Ева Жечева – директор на дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на Република България, г-жа Мария Минчева – директор на дирекция „Образование“ към Столична община, както представители от район „Витоша“ и други наши приятели и партньори.

„Човек ежедневно прави избори – избира дали да направи нещо, или да не го направи; дали да помогне на някого, или да не му помогне. Ето защо благодаря лично на г-жа Фандъкова, която избра да помогне на Второ училище, да ни стопли и да сбъдне нашата мечта да обновим сградата ни“, каза д-р Лилова, която разказа притча за мира, вярата, любовта и надеждата.

„Надеждата гори и дава светлина. Никога не позволявайте свещта на надеждата да угасне“ - добави директорът на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“.

„Винаги работя за децата и учениците и ще продължавам да го правя, въпреки че няма да бъда кмет на София. Пожелавам на учителите с още по-голямо вдъхновение и ентусиазъм да обучават учениците в обновената сграда“, сподели г-жа Фандъкова.

Специални поздрави към присъстващите отправиха д-р Емилия Лазарова и д-р Ваня Кастрева.

Тържественият водосвет бе извършен, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който се помоли за здраве и благополучие за училището и неговите възпитаници. Във водоосвещението взеха участие йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

След водосвета д-р Лилова и г-жа Фандъкова с помощта на ученици от 2. СУ засадиха борче в двора на училището, което да напомня, че корените ни са силни, а впоследствие пък бе прерязана лентата, с което официално бе обявено откриването на обновената сграда.

Специално подготвената празнична програма включваше няколко изпълнения: песента „Мечта за изгрев“ от ученици от IV клас, песента „Седнало е Джоре Дос“ от Антоанет Миткова от XI клас, съчетана с хоро, в което се включиха ученици и учители, а също и любимата ни песен, превърнала се в наш химн – „Като Второ нямо второ“.

Вярваме, че това е само първата сбъдната мечта от множеството, които ни предстоят. Заедно за следващи успехи!


Comments


bottom of page