top of page

Храмов празник, архиерейска литургия и офикии в Лозенския храм „Св. Атанасий“

Актуализирано: 19.01



На 18 януари Православната Църква чества великия свети Атанасий, патриарх Александрийски, ревностен защитник на Христовото учение. В този ден храмов празник тържествено отбеляза една от най-благолепните църкви, разположени на територията на софийското село Лозен.

В чест на празника, с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена празнична св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, свещеник Георги Марков, предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. Панчарево, свещеник Йосиф Стоименов от столичния храм „Св. Дух“, протойерей Георги Иванов, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в с. Кокаляне, свещеник Николай Пенев, както и митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Антоан Марков и дякон Христо Василев.

Утринните песнопения бяха изпълнени от йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, а литургийните – от квартет, ръководен от Константин Бейков. На празничното богослужение присъства множество богомолен народ, към който се присъедини районният кмет на кв. Панчарево г-жа Евгения Алексиева, кметът на с. Лозен г.н Георги Младенов и др. общински и кметски служители.

По време на богослужбата владиката отличи с офикия „протойерей“ двама свещеници – Йосиф Стоименов и Георги Марков. Връчвайки отличителните набедреници, владиката им пожела тази офикия да им бъде за смирение, за духовно поощрение и придобиване на по-големи сили, желания и стремеж да служат на Бога и на човеците, като се грижат за онова, което е Божие тук на земята.


Викарният епископ поздрави кметовете, всички общински служители и многобройните вярващи с празника на св. Атанасий и припомни основни моменти от живота му, като отбеляза неговите монашески подвизи и изповедничество. Той подчерта участието на св. Атанасий Велики на Сердикийския събор в днешната българска столица, поощри вярващите да му подражават, най-вече в мъжеството и в непоколебимостта му да служи с дух и истина на Бога.

Епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот. Поздрав към епископа и гостите отправи предстоятелят отец Георги, който благодари на Негово Преосвещенство за офикията и му отправи благопожелания с красив букет цветя.

След тържественото богослужение в горнолозенския храм, владиката и придружаващите го духовници се отправиха към параклиса „Св. Харалампий“ в енорията, чийто храмов празник скоро предстои.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page