top of page

За втора поредна година в Кюстендил се проведе Празник на православния дух и традиции



На 31 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в гр. Кюстендил се проведе тържество под наслов: „Празник на православния дух и традиции“. Празникът се провежда за втора поредна година.

Събитието бе организирано от Софийска света митрополия, в лицето на Кюстендилско архиерейско наместничество, с подкрепата на община Кюстендил, Регионалното управление на образованието - Кюстендил, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" - Кюстендил, неделните училища при храма "Рождество Христово" и "Св. вмчца Параскева" - София, Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт (АРБС), театралната компания "Празното Пространство".

Фестивалът започна с водосвет в храм "Успение Богородично", гр. Кюстендил, след което се проведе литийно шествие до сградата на кюстендилското читалище, където бяха организирани творчески работилници и детски спортни игри.

Водоосвещението в храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и духовници от околията.

На откриването на ученическия празник присъстваха г-н Александр Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на Кюстендил, представители на културно-просветни институции и организации, директори на училища, преподаватели и родители.

В мероприятието участваха около 300 деца от началните училища и детските градини в Кюстендил.

След водосвета и молитвата за благословение на присъстващите учители, ученици и родители, както и преди началото на творческите работилници, с благо слово се обърна епископ Поликарп, който поздрави множеството от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела този втори празник на православния дух и традиции да се утвърди като ежегоден и традиционен. Празник, който да събира ученици, учители и родители всяка година, като спомага за утвърждаването на православните ценности в живота на подрастващите и показва, че вярата е жива, действена и спасителна и днес и води човека към преуспяване, извисяване и го прави свободна личност.

Епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за организацията на тържеството, на участниците и институциите включили се във второто детско православно християнско събитие.

Църковното мероприятие възрадва децата, които включили се в различните работилници, разговаряха за добродетелите, изработваха картички на православна тематика и участваха будно във всички творчески работилници.

За децата бяха подготвени и спортни игри, както и им бяха преподавани музикални учения по китара.

Образователното ателие за азбучни послания имаше за цел да запознае децата с графичните системи на глаголицата, кирилицата и историята на писмеността, както и използването на различни методи на писане от нашите предци.

Децата път от училището в с. Раждавица представиха театрална постановка – драматизация на известната приказка „Дядо ряпа вади“. Приказката беше представена в съвременен прочит.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page