top of page

Архиерейска вечерня в навечерието на празника Преображение ГосподнеС празнична архиерейска вечерня започна храмовия празник на столичния храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечерното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконм Васил Иванов, иконом Дилян Цветков, протойерей Климент Харизанов и свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Кирил Попов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски псалти, ръководени от Тодор Костов, всекидневен клиросен певец при храма. В радостта на енорията влязоха десетки вярващи от цяла София, които дойдоха в едноимения храм, за да се помолят и прославят Бога за великите Му благодеяния за човешкия род. По традиция по време на вечернята бе осветено петохлебие за здраве и духовна подкрепа на всички присъстващи.

След тържественото вечерно молитвено последование, епископ Поликарп произнесе проповед и говори за Преображението на Господ Иисус Христос, като подчерта, че всеки вярващ е необходимо да се преобрази и просветне пред Бога като светило за всички.

"Гледайки иконата на Преображение Господне да бъдем изпълнени със съкровена вяра и да се стремим, както апостолите ни показаха, всеки един от нас да се преобрази. Преображението е историческо евангелско събитие, което ни разкрива величието и мощта на Бога. Разкирива ни Божиите тайни и Божията любов, разкирива ни и личното преображение, на което се порадваха светите апостоли Петър Яков и Йоан... Нека празника Преображение да бъде наистина едно духовно преобразяване за всеки от нас, да бъде стремление по пътя на съвършенството и духовния живот, и според думите на светия апостол да се преобразямаме всеки ден и всеки час."

Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и лично раздаде от петохлебието на присъстващите, пожелавайки им лека, спокойна и благодатна преображенска вечер.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page