top of page

Архимандрит Алексий Ксенофонтски отбеляза тържествено своя имен ден



На 17 март Православната църква почита паметта на свети Алексий, човек Божи.

Своя имен ден отбеляза Негово Високопреподобие архимандрит Алексий, игумен на манастира Ксенофонт, Света гора - Атон, който е и духовен отец на монахините от манастира "Св. Йоан Предтеча", край с. Акритохори, Сидирокастренска епархия, Р Гърция.

По този повод, в женския манастир, на който е основател и ктитор архимандрит Алексий, беше отслужена съборна архиерейска Преждеосвещена света Литургия.

Литургията оглави Негово Високопреосвещенство митрополита на Килкис и Поляна Вартоломей, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреосвещенство митрополита на Сидирокастро Макарий, архимандрит Алексий, виновник за събитието, архимандрит Гавриил, игумен на светогорския манастир Пантократор,

както и много монаси, свещеници, йеродякони и дякони, който бяха дошли да почетат отец Алексий и да го поздравят за имения му ден. Заедно с епископ Поликарп, гости на светата обител край с. Акритохори бяха йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Епископ Поликарп посети манастира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Молитвено участие в Преждеосвещената света Литургия взеха и Негово Високопреосвещенство Неаполския и Ставруполски митрополит Варнава и митрополита на Неа Крини и Каламария Юстин.

Имения ден на архимандрит Алексий уважиха десетки православни християни от региона и гости от различни краища на Гърция.

Проповед на причастия произнесе митрополит Юстин, който говори за живота и делото на св. Алексий, като засегна и личността на стареца Алексий, който е допринесъл за въздигането на духовния живот на Света гора и Гърция.

След светата Литургия последва братска почерпка, както и празничен обяд, на който по светогорски ред с мантия беше първенствуващ Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Празникът в чест на св. Алексий, човек Божи - имен ден да дядо Алексий завърши с тържествена молитва - доксология в старото католико на манастира, където епископ Поликарп поздрави именника от името на Българския патриарх Неофит и му пожела здраве, дългоденствие и преуспяване в служението и духовната грижа над своите духовни чеда.




bottom of page