top of page

Архиерейска вечерня в София за празника Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен



На 14 септември Православната църква чества празника Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен, наречен още Кръстовден.

По този повод в столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, в кв. Лозенец, в навечерието на празничния ден 13 септември, беше отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, епархийски съветник при Софийския духовен съвет, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, иконом Дилян Цветков, иконом Стилиян Табаков, протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство, протойерей Симеон Змейков, протойерей Радко Радков, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Константин Атанасов и дякон Кирил Попов.

Клиросното пение огласиха столични псалти, под вещото ръководство на д-р Андрей Касабов.

По време на тържественото богослужение в чест на предстоящия празник – патронен на столичния храм, беше извършено литийно шествие по улиците около храма, както и чина на петохлебието пред честния храм.

В края на вечернята беше извършено и последованието по пренасянето на Кръста Господен от проскомидията на светия престол.

След молитвените богослужебни последования епископ Поликарп произнесе проповед, като запозна многобройното множество християни с историята и смисъла на празника, както и с духовното послание, което той носи за вярващите. Епископът призова вярващите да обичат Бога, да се прекланят с любов, вяра и доверие на честното дърво и да бъдат в своя живот окрилени от неговата благодат и се превръщат в добър духовен пример за околните.

Негово Преосвещенство сподели радостта си от възстановяването на традицията за по-големи и обширни литиини шествия, чрез които се отдава достойна празничност и особеност на храмовите празници; изявява се живата и действена православна вяра в нашето общество; утвърждават се мисли към Бога и Църквата, както и всеки дава своето свидетелство на вярата със своето присъствие и молитвено предстоене на службата, както и се предоставя възможност за духовно и църковно ограмотяване и възпитание на нашия народ. Владиката подчерта да не се срамуваме от нашата православна вяра и нейното свидетелстване, както и да не бъдем мързеливи и лениви в богослужебните последования, а да взимаме участие и поддържаме онова, чрез което ставаме нови човеци в Христа Иисуса.

След наситеното вечерно молитвено последование Негово Преосвещенство поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и раздавайки благословен хляб – петохлебие пожела на всички лек и благодатен празник.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page