top of page

Храмов празник отбеляза столичният храм "Св. Климент Охридски" в кв. „Люлин“



На 25 ноември Православната Църква почита паметта на равноапостолния просветител и първи български епископ св. Климент Охридски.

Единственият столичен храм, построен в негова чест, е в софийския кв. "Люлин" и тържествено отбеляза празника на своя покровител с архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, иконом Дилян Цветков, протойерей Лъчезар Попов, протойерей Георги Янъков, свещеник Иван Иванов, свещеник Климент Тупаров и йеродякон Вартоломей.

Тържествуващият храм бе преизпълнен с богомолен народ, събрал се да почете един от най-големите български просветители. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия смесен хор с диригент проф. д-р Ванилия Кисьова. Множество вярващи в края на богослужбата се бяха подготвили и пристъпиха за причастие със св. Христови Тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо.

В края на светата Литургия викарият на Софийския митрополит припомни равноапостолното дело на св. Климент Охридски и сподели, че неговият живот дело и служение завинаги ще бъдат пример за вдъхновение за всеки един от нас. Той наблегна на отдадеността на светеца на делото на Христовата проповед и на мисията му сред новопокръстения български народ.

"Ние сме благословени, че тук, в столицата на България имаме храм, посветен на Охридския Чудотворец и светецът духовно прегръща всеки, който влиза в него" - каза в словото си владиката - "Св. Климент беше пример на всички и за всичко. Той се прослави като книжовник, учител, наставник, и с това, че отдаде целия си живот на Бога."

Епископ Поликарп поздрави с храмовия празник предстоятеля на храма и храмовото свещенство, духовниците, певците и богомолците, а на свещеник Климент Тупаров от храмовото духовенство, който в този ден чества своя имен и рожден ден, пожела здраве и благодатно служение.

От своя страна и от името на църковното настоятелство, предстоятелят на храм „Св. Климент Охридски“ ставрофорен иконом Ангел Янъков, изпълнен с духовна радост приветства владиката с празника на нашия пръв учител и просветител и подчерта колко е важно да бъдем заедно в молитва и единомислие.

Преди края на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, с офикията „протойерей“ бяха отличени тримата свещенослужители от храма: свещеник Иван Иванов, свещеник Кръстьо Златев и свещеник Климент Тупаров. На новите протойереи епископ Поликарп пожела достойно служение в мир и радост.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на храмовия празник на люлинската църква от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page