top of page

Архиерейска света Литургия и молебен за рождения ден на Българския патриарх Неофит



На 15 октомври Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит отбелязва своя рожден ден, тази година той навършва 78 години. По повод личния празник на първойерарха на Българската православна църква в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена съборна, архиерейска света Литургия.

Тя бе предстоявана от двамата викарии на Софийския митрополит – Белоградчишкият епископ Поликарп и Велбъждският епископ Исаак. Заедно с тях в празничната богослужба взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Стефан от братството на Троянската света обител, архиерейските наместници на седемте духовни околии, ставрофорен иконом Николай Георгиев, ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрафорен иконом Кирил Дидов, иконом Николай Цурев, иконом Костадин Тренев, протойерей Петър Славов, протойерей Владимир Каральов, свещеник Никола Чочев, както и десет дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от мъжкия хор при храма, дирижиран от професор д-р протопсалт Мирослав Попсавов. Под вещото ръководство на своя главен диригент, певците с особена прецизност и молитвеност изпълниха затрогващи църковно-музикални творби, с които вдъхновиха всички присъстващи.

Да уважат празника на Светейшия владика в храма се събраха множество благочестив народ. Носейки цветя и подаръци, те се радваха на благолепната богослужба и усърдно се молеха за здравето и благоденствието на кириарха на Софийска епархия. По време на свещеническото причащение боговдъхновена проповед произнесе архимандрит Стефан, който говори за смисъла на днес прочетеното св. Евангелие.

„Задачата на нашия християнски живот е да пребъдваме в храма, да се стремим да бъдем все по-добри човеци, да живеем в любов и разбирателство и да подготвим почвата на нашето сърце така, че да поникне в него словото Божие. А как да направим това? Като се въздържаме от злини и бъдем добри човеци. Като не забравяме, че само изпълнението на правила и подражание на този или онзи не би ни спасило за вечни времена.

Трябва да бъдем последователни в това, което вършим, и в това, от което душите ни имат нужда, за да се въздигнат. А от какво имат нужда нашите души? От няколко много прости неща – да бъдем добри човеци, да имаме търпение и снизходителност. Те да бъдат не само към човека, който е до нас в храма, а и към всеки, който срещаме в ежедневието си. Търпението и снизходителността са най-важните инструменти в процеса на облагородяването на нашите сърца. Затова в днешния ден, когато слушаме притчата за сеяча, да се помолим Бог да ни даде търпение, любов и снизходителност, да превърне сърцата ни в добра почва, в която да пониква словото Божие – семе, което да дава плод. И този плод да бъде полезен и за нас, и за тези, с които Господ ни среща“ – каза в словото си архимандрит Стефан.

В края на тържественото богослужение, духовенството отслужи благодарствен молебен по повод 78-ия рожден ден на предстоятеля на Българската православна църква. Застанали в средата на храма, край частицата от мощите на св. мъченик Неофит, които се покоят в катедралния храм, с едно сърце и една уста църковното изпълнение се помоли за здраве, благодатна помощ и многолетно архипастирско служение на патриарх Неофит.

С кратко пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна епископ Поликарп:

„Днес в храма сме се събрали за един благодатен повод – да почетем личния празник на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Да отбележим с благодарност и молитва неговия 78-и рожден ден. Всички, събрани в този дом Божий, се помолихме Господ да му дарува дълголетие, здраве и крепкост, да му даде сила и дух да ръководи, както до сега, така и занапред, родната ни Православна църква. Нека неговите молитви, неговото благословение да бъде над нас! Да ни стопля и сгрява с неговия благ пример на търпение, постоянство, вяра и най-вече с любов. Нека е честит рожденият ден на Негово Светейшество! Бог да му дава здраве, сили и крепка десница, с която да ни благославя и ни утвърждава в доброто и полезното по пътя към Господа Иисуса Христа! На многая и благая лета, Светейши владико!“ – благопожела още владиката.

От името на духовенството, църковното настоятелство и енорияшите на катедралния храм „Св. вмчца Неделя“ поздрав и красив букет от бели рози поднесе ставрофорен иконом Николай Георгиев.

Светейшият патриарх получи поздравление и цветя от името на боголюбивия народ на отделните архиерейски наместничества. След богослужебното тържество в храма, Българският патриарх Неофит даде скромен прием в патриаршеския дом за неговите най-близки помощници, които лично го поздравиха и му поднесоха подаръци.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш

bottom of page