top of page

Открит урок по религия с учениците от 150 ОУ „Цар Симеон Първи“Открит урок по религия с учениците от 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ с архиерейски водосвет се проведе в Софийското училище.

Темата за „Благовещение“ от учебната програма съвпадна с църковния празник и даде възможност за провеждане на открит урок с три паралелки от втори клас. Урокът беше отворен за гости, родители и учители, което превърна събитието в истински християнски празник за цялото училище.

Учениците се запознаха с библейските събития и посланията на празника „Благовещение“ чрез различни дейности, решаване на ребуси и разучаване на църковни песнопения за прослава на Света Богородица.

Скъпи гости на учениците, директора и учителите беше Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Кирил Попов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп изслуша урока, поздрави и благослови учениците и преподавателите и раздаде на децата книжки с житието на свети Мамант и иконки за тяхно благословение.

В центъра на урока беше иконата на „Благовещение“, библейските събития, разказани от свети апостол и евангелист Лука и най-важните послания за спасението на целия човешки род, което архангел Гавриил е възвестил на Дева Мария като Блага вест за цялото човечество. Урокът завърши с празнична атмосфера, емоционална среща на учениците с отец Кирил Попов, който преподаде на учениците първи уроци по църковна музика и им помогна в разучаване на църковното песнопение „Богородице Дево“.

След края на урока, подготвен от преподавателката по религия Елена Дюлгерова с много нагледни средства и дидактични игри, всички заедно присъстваха на празничен водосвет, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп и придружаващите го духовници от Софийска митрополия.

Гости на тържеството бяха експерти от общинската администрация на район Искър, представители на Богословския факултет и екип от телевизионното предаване на БНТ „Религията днес“. Откритият урок по религия се превърна в празник за цялото училище и за много от присъстващите учители, които преподават различни учебни предмети.


Текст: Елена Дюлгерова

Снимки: йеродякон Вартоломей

コメント


bottom of page