top of page

В столичния катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужено съборно второто “Последование на Жениха”На 29 април, вечерта на Велики Понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ вълнуващото великопостно богослужение „Последование на Жениха“ . 

Едно от най-покайните богослужения през Страстната седмица е посветено на притчата за десетте девици (вж. Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

“Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува; а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно). Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни!”

В този ден се чете притчата за десетте девици (Мат.25:1-13). В нея се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Под пет мъдри девици се подразбират петте вътрешни органи на чувствата, които разумно управляват външните чувства и властват над тях. Тези вътрешни органи на чувствата събират светлина в продължение на целия живот на човека и тази светлина остава в душата, и свети и тогава, когато смъртта дойде и отнеме земното битие. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта / идва от гр. ез. „милост”/.

Заедно с епископа във вечерното последование съслужиха свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Епархията.

Песнопенията на църковното последование изпълниха свещеници от храмовото духовенство, ръководени от ставрофорен иконом Кирил Попов, към които се присъединиха свещеници и певци.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой – пеят певците, – и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!”- се казва при тъжното и тържествено изнасяне на икона със Страдащия Христос.

Пред Честния образ на Жениха, трикратно се поклониха първо духовниците – Белоградчишкият епископ Поликарп, архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, свещениците, а после и миряните.

С кратко пастирско наставление към присъстващите се обърна в края на богослужбата епископ Поликарп, който настави вярващите да бъдат духовно бодри и бдителни, а те укрепени в духовна ревност се отправиха към домовете си, за да преживеят най-дългата и тъжна седмица през годината.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page