top of page

Велик маслосвет на Велика сряда



Вечерта на 1 май, Велика сряда, в столичния катедрален храм „Св. Неделя”, след изпълнението на малкото повечерие бе отслужен Велик маслосвет, който се извършва веднъж в годината за цялото църковно общество.

Великопостното чинопоследование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В продължителното последование, което включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива взеха участие, заедно с епископа седем свещенослужителя: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, иконом Петър Славов и протойерей Димитър Шумов от храмовото духовенство.

В богослужбата взеха участие и дяконите: митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев. Църковните песнопения бяха изпълнени от хор “Св. Наум Охридски”, ръководен от д-р Андрей Касабов.

Епископът и духовниците се редуваха в четенето на евангелските откъси и освещаващите молитви. В края на последованието придържайки св. Евангелие те го поставиха символично върху главите на всички присъстващи и по този начин видимо изобразиха невидимото снизхождане на Божията благодат.

Това църковно чинопоследование има евангелски произход и е установено от Самия Господ. Апостол Яков конкретно посочва смисъла на маслосвета: „Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят“ (Иак. 5:14-15). 

Препълненият с боголюбив народ храм в молитвена тишина изслуша последованието с надежда за духовно и телестно изцеление. В края на маслосвета епископ Поликарп отправи към църковното изпълнение вдъхновяващо пастирско слово, в което обясни значението на този маслосвет и помаза богомолния народ – за здраве, телесно укрепване и най-вече за прослава на Божия Син, Който даде Своето Тяло и Кръв за спасението на всеки човек.

“Нека Бог да снизходи над нас, да ни изцери от всяко телесно и душевно страдание. Да ни укрепи във вярата, да се вдъхновим и да видим Неговата милост като изцерява нашите недъзи. Нека това елеосвящение бъде за всеки един от нас за здраве, спасение и вечен живот!” – завърши словото си владиката, а народът пристъпи към свещениците, за да се помаже с осветения елей.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page