top of page

Архиерейска Василиева св. Литургия и свещеническо ръкоположение на Велики Четвъртък



Днес е Велики четвъртък - денят в който се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството Евхаристия. Господнята вечеря, на която Христос е явил на апостолите, че ще бъде предаден и на която е дал Новата заповед - за любовта към всички, на този ден, Църквата е отредила да се отслужва св. Василиева литургия.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, с благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа, край св. Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, ставрофорен иконом Николай Николов, ставрофорен иконом Василй Сарян, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп дякон Юлиан Периклиев и дякон Анастасий Николов. Църковните песнопения бяха молитвено и тържествено изпълнени от мъжкия катедрален хор, дирижиран от д-р Стоян Малинов които този бяха застанали на дясната певница.

По време на св. Литургия за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Анастасий Николай Николов, син на ставрофорен иконом Николай Николов. Новият свещеник на Софийска епархия е роден през 1999 г. в гр. София. Основно образование завършва в столицата. Продължава обучението си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2017 година. Продължава образователния си ценз в Богословския факултет, където през 2021 година се дипломира успешно с бакалавърска степен. Преди да възложи върху него ръце епископ Поликарп го представи на църковното събрание и му пожела Бог да го укрепи, благослови и да му дарува достойно, благодатно и спасително служение.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря много християни пристъпват към св. Причастие. И тази година мнозина вярващи се бяха подготвили с пост и изповед и се причастиха със св. Христови тайни. Така те станаха духовно съпричастни към апостолите и Господнята вечеря. В края на св. Литургия епископ Поликарп като припомни на богомолците евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден каза: „Днес си припомняме за Тайната вечеря, на която Господ Иисус Христос даде на своите ученици - апостолите, духовни наставления, назидание и пример. На нея беше положено началото на св. Евхаристия, на св. Литургия. На днешния ден се учим да подражаваме на Господа Иисуса Христа да бъдем, както Сам Той каза, пример за тези, които са около нас. На апостолите Той рече, че им дава пример със Себе Си. Дава ни пример на смирение и на саможертва. Да бъдеш смирен не означава да си овчедушен, а означава да бъдеш духовно извисен над всичко онова, което те заобикаля, да имаш не просто мироглед или някаква житейска философия, а да имаш в сърцето си Христос. Той ни показа, че смирението дава благодат, а гордостта прави човека да негодува срещу Него. Нека се изпълним с Христовото смирение, с Христовия дух и да знаем, че смирението преди всичко е да отдадеш Божието Богу, и всичко да предадеш в Божиите ръце. Той да бъде съдията, а не ние. Той да бъде, този Който да въздава, а не ние. Той да бъде този, Който да ни дава онова, което ни е потребно, а не ние да искаме онова, което си мислим че е потребно поради нашата гордост.

Нека бъдем смирени и да се наслаждаваме на този велик дар, който Спасителят ни завеща на Тайната вечеря. Да вкусваме Неговото тяло и Неговата кръв, и както четем в молитвите - Той да заживее в нас! Да заживеем в Него като се причестяваме не с хляб, не с вино, а под формата на хляб и вино с истинското Тяло и Кръв на Господа Иисуса Христа! Това не е символ, а това действително е Тяло и Кръв на Богочовека." - каза владиката и отправи благопожелание за искрено смирение в душите и сърцата, с които да преживеем настъпващите духовни празници. Епископ Поликарп благодари на духовенството и на всички присъстващи на съборното богослужение и преподаде първосветителския благослов на патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: йеродякон Поликарп

bottom of page