top of page

Радиопредаването „За децата с Надежда“ тържествено отпразнува 50-ото си издание



На мило тържество в Енорийския център на столичния храм „Св. Параскева“ бе отбелязано 50-ото издание на детското предаване по православно радио „Епархийски глас“, наречено „За децата с Надежда“. На празника присъстваха деца от училища на столичните квартали Панчарево, Герман и Лозен.

Специални гости бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм-домакин, протойерей Кръстин Апостолов, енорийски свещеник в кв. „Панчарево“, свещеник Георги Марков, енорийски свещеник на с. Горни Лозен и представители на община "Панчарево".

Епископ Поликарп поздрави децата, екипа на предаването, учителите и родителите, събрани под купола на храм „Св. Параскева“, „който храм винаги с радост приютява децата и се грижи за духовното възпитание на подрастващите“, по думите на владиката.

„Събрали сме се тържествено и радостно да отбележим 50-ия брой на предаването, Негово Светейшество благослови радиото да го има и в него свое място да намери детско предаване. Чрез него ние да се вдъхновяваме, да се учим, да се назидаваме и да се радваме на онова, което имаме. Бог да дава сили и здраве на всички, които се трудят за реализацията на „За децата с Надежда“, а предаването да се развива и утвърждава“ – каза епископът и подари на водещата Надежда най-новото издание на Софийска митрополия – Православен молитвеник.

Прекрасната Надежда Панайотова, която е актриса, певица, преподавател по правоговор и водещ на предаването, конферира програмата и превърна тържеството в истински детски празник.

Първи се представиха децата от Неделното училище при лозенския храм „Св. Атанасий“, заедно с децата от Неделното училище при храма. Те изпълниха песни, стихове, пролетен танц и сценка за Цветница, подготвени заедно с ръководителите им г-жа Анета Тодорова и г-жа Диана Хаджиангелова.

Сестричките Анастасия и Ксения, които са от Неделното училище при Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, изпълниха няколко тропара на църковнославянски език и показаха, че ако има желание всеки може да научи църковно пение с подхождащия му църковнославянски език.

Следващите изпълнители бяха от 84-то ОУ „Васил Левски“, с. Герман, които със своята г-жа Маргарита Богунска по Религия-Православие са направили клуб „Родени с вяра“, в който за първи път участват ученици от пети, шести и седми клас. Те изпълниха стихотворения за предстоящия празник Възкресение и споделиха свои впечатления от заниманията си в клуба. Децата от 4 „А“ клас на 83 -то ОУ „Елин Пелин“ в кв. „Панчарево“, подготвени от г-жа Стойкова и г-жа Коцева, представиха своята кратка драматизация за Великден. А тригодишната Мария, заедно със сестричките си Анастасия и Ксения и първокласника Георги завършиха празничната програма с изпълнение на прекрасната детска песничка „Трите думи“ („моля“, „благодаря“ и „извинявай“). С голяма празнична торта, паметна снимка и дар за всички – иконки с Възкресение Христово, раздадени от епископ Поликарп, бе закрито тържеството в столичния Енорийски център.

След като се почерпиха с вкусната постна торта, всички деца, водени от протойерей Кръстин Апостолов, посетиха сградата на Софийската света митрополия и Обучителния център. Там те си задаваха и отговаряха на въпроси, свързани с евангелските събития, отбелязвани на предстоящите празници Лазарова събота и Вход Господен в Йерусалим. Децата разгледаха и студията на Православно радио „Епархийски глас“, а по-смелите застанаха пред микрофона и влязоха в ролята на водещи.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page