top of page

За последен път бе отслужена Преждеосвещена литургия в катедралния храм "Св. Неделя"На 12 април, Велика сряда, за последен път през този Велик пост бе отслужена Преждеосвещена литургия. По традиция в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ тя бе отслужена от архиерей. Литургията на Преди осветените Дарове бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Николай Цурев, протойерей Петър Славов, протойерей Кръстин Апостолов, свещеник Никола Чочев, свещеник Николай Пенев и седем дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия певец д-р Стоян Малинов.

На Велика сряда извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената блудница. Тъй като хвалитните и стиховните стихири на утренята от Велика сряда, както и техните Слави, се повтарят и на вечернята като стихири на „Господи воззвах“, отново беше изпълнена и прекрасната "Слава на Касиана".

Евангелското четиво от литургията разказва и за решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). Този евангелски разказ се чете, за да ни накара да се замислим, дали ние, които се наричаме Христови, не предаваме Господ Иисус Христос чрез нашите небогоугодни дела. А целият Велик пост ни води към покаяние, за което е нужно смирение, защото само така можем да надвием предателя Иуда в нас и да преодолеем греха на предателството.

В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна към присъстващите богомолци и говори за дните на Страстната седмица, които са изпълнени с особено молитвено чувство на покаяние и съзерцание. И в тези дни, когато следваме стъпките на Христос трябва да бъдем внимателни върху себе си, за да имаме духовна полза.

"Да подражаваме на блудницата в любовта й към Господа Иисуса Христа, в това което тя прозря и се подготви за Божието отхождение от този свят. Да подражаване на нейното смирение и най-вече в мъжеството, с което тя пристъпи към Иисуса, Който беше ограден в този момент от апостоли, тя дръзна да застане пред Спасителя, вярвайки че той е Господ, Който всичко може. Нека да подражаваме на нейната каеща се душа!...“ - каза в словото си владиката и обяви предстоящите съборни богослужебни последования."


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page