top of page

Обновление и света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, с. Старо селоНа 13 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено обновление на храм „Св. Николай Чудотворец“ в с. Старо село, Радомирска духовна околия.

Обновлението на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отслужи и архиерейска света Литургия.

В тържественото богослужение взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия и предстоятел на храма, свещеник Иван Димитров, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Клиросното пение беше възпълнено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Празничното богослужение беше уважено от г-жа Татяна Дрехарска, кмет на селото, както и от десетки жители и гости на населеното място.

След обновлението и преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец малкия Божи раб Васил. Епископът му пожела да помага на свещениците в техните дела и да си изкачи и на по-високо служение.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота, служението и духовността на св. Николай Мирликийски чудотворец, патрон на храма и небесен закрилник на селото. Той подтикна вярващите да се оградят с вярата, надеждата и любовта на св. Николай и да вървят достойно по неговите стъпки, които водят към Христа Бога.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на храма беше подарена икона с образа на св. Николай, в чест на обновлението, както и за духовен молитвен спомен на вярващите за любовта и уважението, а и за грижите, които полага за тях техният духовен отец и наставник.

Владиката поздрави всички служещи и присъстващи на празника от името на Негово Светейшество и им пожела здраве, радост и духовни сили.

Поздрав към владиката за посещението поднесе отец Александър, който му подари и красив букет с цветя.

Празничният ден продължи с раздаване на нафора, както и с посещение на храм „Възнесение Господне“, намиращ се в двора на храм „Св. Николай“.


Снимки: Александър Ангелов

Comments


bottom of page