top of page

Велика събота в катедралния храм „Св. Неделя“



Днес e Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресението Христово. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените-мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със св. Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер и ни въвежда във великия празник - Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облачение на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя - символ на приближаващата пасхална радост.

В митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев и дякон Антоан Марков.

Още от сутринта десетки столичани дойдоха в църквата и се присъединиха към съботната литургия, която някои наричат „Първо Възкресение“. По време на вечернята епископ Поликарп разпръсна от олтара цветя към богомолния народ и така всеки успя да вземе стръкче цвете и да го отнесе за благословение у дома си. Повечето от присъстващите християни днес приеха св. Тайни, за да могат обновени и обдарени с Божията благодат да посрещнат радостния ден на Възкресението Христово.

В края на св. Литургия, владиката като разказа за този ден, в който „мълчи всяка твар“, обясни смисъла на днешните евангелски събития. Той пожела: „Днес е денят, в който целия свят е притихнал в очакване на Христовото Възкресение. На този ден четем: „Никой от човеците, които са смъртни да не помисля високо за себе си, да не говори, а да размишлява върху онова, което се случило.

Днешният ден е на мълчанието, на духовното размишление и съзерцание. Нека всеки един от нас, наистина да притаи своя дъх, своето същество и да разсъждава за великите Божии тайни, за да може в пълнота да се подготви и да посрещне радостен Христовото Възкресение“, каза владиката и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Бехнам Сетайеш

bottom of page