top of page

Съборно изпълнение на "Последованието на Жениха" в столичния храм "Св. Неделя"



На 17 април, в навечерието на Велики Понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи „Последованието на Жениха“ в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, с което започнаха богослуженията за Страстната седмица.

„Наричаме тази седмица велика, не защото има повече часове или дни, а защото велики и неописуеми са ползите, които получаваме през тези дни. През нея завършва дългогодишната ни война с Бога, отменена е смъртта, изчезва клетвата, разрушена е тираничната власт на дявола, Бог с хората се сприятели" - казва в своите творения св. Йоан Златоуст.

През първите три дена от Страстната седмица във всички православни храмове се служи т. нар. Последование на Жениха. Това е едно от най-покайните богослужения на Страстната седмица. По строеж "Последование на Жениха" е утринна, но изнесена в предната вечер. Последованието се нарича така, защото първото песнопение започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”). "Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува; а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно). Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни!”

Посветено е на притчата за десетте девици (вж. Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

На първото от трите богослужения се извършва спомен за добродетелния Йосиф, син на патриарх Яков и внук на Авраам. Йосиф се смята за предобраз на Иисус Христос, тъй като и Спасителят, подобно на продадения от завист брат, бил намразен от родствените Му юдеи, предаден на езичници, измъчван и наказван заради чужди грехове. Споменаваме също и неплодната смоковница, прокълната от Господа и изсъхнала (Лука 13:6-9). В древна Юдея и Израел смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването ѝ значело, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на юдеите останала безплодна. Като ни дава за пример тази притча, Църквата ни насърчава да придобиваме добродетели в духовната борба.

Вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в богослужението взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, свещенослужители от храмовото духовенство. Вълнуващите покайни песнопения на певницата бяха изпълнявани от свещеници и църковни певци, ръководени от д-р Кирил Кирилов.

С траурна тържественост бе изнесена от светия олтар иконата на Страдащия Христос. Пред Честния образ на Жениха, трикратно се поклониха първо духовниците, а после и миряните.

В края на последованието епископ Поликарп благослови вярващите, дошли да влязат в съборна молитва към Бога, а те укрепени в духовна ревност се отправиха към домовете си, за да преживеят в бодрост и бдителност, най-дългата и тъжна седмица през годината.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Емануил Сетайеш

bottom of page