top of page

На Велики понеделник бе отслужена Преждеосвещена света Литургия в храм “Преображение Господне”На 29 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол бе отслужена Преждеосвещена света литургия в столичния храм „Преображение Господне“, кв. „Лозенец“. 

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Църковните песнопения изпълниха храмовите певци.

На богослужбата молитвено присъстваха десетки софиянци, мнозина от които се бяха подготвили и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за духовните послания и поуки, които предлага първият ден на Страстната седмица. Епископът говори за смирението, кротостта, готовността и постоянството в духовния живот, както и това винаги да бъдем будни и готови да застанем с чиста съвест пред Господ Иисуса Христа.

Владиката благодари на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Василий Сарян за възможността да отслужи в храма великопостното литургично последование, на духовниците, взели участие в богослужението, на певците и църковното изпълнение.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page