top of page

Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Неделя“



На 21 април, Велики четвъртък, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя" бе отслужена архиерейска Василиева света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В деня, в който се припомня Тайната вечеря и на която е установено тайнството Евхаристия, заедно с епископа край светата Трапеза застанаха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, свещеник Георги Яковидис, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

В края на Литургията епископ Поликарп припомни на богомолците евангелските събития, които Църквата духовно съпреживява на този ден, и отправи благопожелание за искрено смирение в душите и сърцата, с които да преживеем настъпващите духовни празници.

„Днес е Велики четвъртък. На този ден си припомняме Тайната вечеря, на която Господ Иисус Христос даде пример на апостолите как да постъпват в своя живот, как да обичат Бога и как да обичат своя ближен. Днес е и рожденият ден на светата Литургия, на светата Евхаристия. Църквата ни дава повод как духовно да проумеем евангелските събития и според своите сили и възможности всеки да постъпва така, както е необходимо и както е потребно.

Господ даде пример как Църквата да служи, а не да ѝ служат, как да послужи за спасение и духовно въздигане на човеците, а не да се ползва от труда, от любовта и от пожертвуванията на хората. Затова Църквата е именно дякония – служение, което означава послужиш, а не да ти служат. Нека Бог да ни утвърди и укрепи, да ни научи как най- добре да Му служим на Него и на Неговите по-малки братя и сестри, защото само в служението човек може да почувства истинската духовна радост и единение с Господа Иисуса Христа… Едно от духовните послания в днешния ден е да бъдем смирени и да се стремим да изпълним повелята на Господ и да Му служим достойно“ – каза в словото си владиката.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря, много християни пристъпват към св. Причастие. И тази година мнозина вярващи се бяха подготвили с пост и изповед и се причастиха със светите Христови Тайни, така станаха духовно съпричастни към апостолите и Господнята вечеря.

Текст : Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов


bottom of page