top of page

Архиерейска света Литургия със свещеническо ръкоположение и офикия в ДупницаНа 3 юли, трета неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети град Дупница и отслужи Архиерейска света Литургия в храм "Св. вмчк Георги Победоносен".

В светата Литургия съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Поликарп, дякон Георги Граховски, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от свещеник Петър Очков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а на светата Литургия бяха изпълнени от църковния хор при храма, с диригент Живка Мантаркова.

По време на светата Литургия епископ Поликарп ръкоположи за презвитер дякон Георги Граховски, който е от гр. Дупница.

На новия свещеник епископът пожела леко и благодатно служение, както и във всичко да се ръководни от Христовия закон и заповеди. Той му припомни важни моменти от свещеническото служение и го призова да бъде веселие за човеците, пристан в радости и скърби на църковното изпълнение, както и пример за привличане на души за Христа и Неговото царство.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп офикира за ставрофорен иконом отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. Той му благодари за досегашните трудове в полза на духовното и материално въздигане на Дупнишкото архиерейско наместничество и му пожела още дълги години да се грижи за верния народ, за храмове, манастири и свети места.

След неделната света Литургия, епископ Поликарп произнесе проповед. Той призова вярващите да посветят живота си на Бога, да се грижат за духовното си възрастване, както и да развиват своите дарби, за да помагат на немощните и хората нуждаещи се от подкрепа. Епископът призова църковния народ да се огради с Христовия мир и да носи кръста си разчиташ и осланяш се на благата Божия воля и промисъл.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия, свещениците и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир, лек и благодатен месец.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

コメント


bottom of page