top of page

Неделя преди Рождество Христово в столичния квартал „Младост“



На 24 декември – Неделя преди Рождество Христово, в столичния храм „Рождество Христово“, в кв. „Младост“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена архиерейска света Литургия.

Неделното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, протойерей Сергий Измоденов, протойерей Симеон Змейков, протойерей Петър Кудузки, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Антоан Марков, дякон Кирил Попов и дякон Васил Георгиев.

Църковните песнопения изпълниха църковните певци при храма, вещо ръководени от протопсалт Никола Антонов.

След тържествената света Литургия проповед върху неделното евангелско четиво произнесе епископ Поликарп. Той говори върху родословието на Спасителя, както и върху важни моменти от него. Владиката акцентира върху грижата на Бога за човека – неговото избавление от греха, приобщаването му към светостта и насочване на вниманието му към Царството небесно.

Негово Преосвещенство поздрави с празника на църквата предстоятеля на храма, храмовото духовенство, църковните настоятели, певците и верния народ и им пожела да отворят сърцата си за Бог, да превърнат тялото си на пещера, в която дошъл и родил се Христос, винаги да намира място, топлина и добра почва за Своето Благовестие. Епископът пожела на всички да бъдат пример за околните и радвайки се на Рождество Христово, да живеят сплотено, в мир и добра воля, като винаги подчертават семейния характер на живота в Христа. Той отправи и думи на благодарност за присъствието и участието на всички в светата Литургия.

Към епископ Поликарп с приветствие се обърна иконом Димитър Генчев. Той благодари на Негово Преосвещенство за посещението и благословението и му пожела леки и светли празници. Той му поднесе красив букет с цветя и картичка, рисувана от децата при енорията.

Празникът завърши с раздаване на иконичка със сцената на Рождество Христово, с благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, както и празничен обяд за всички.


Снимки: Елена Дюлгерова, Димитър Цонков

Видео: Любомир Върбанов


bottom of page