top of page

Перник отбеляза деня на св. Йоан Рилски с Архиерейска св. Литургия и свещеническо ръкоположение



На 1 юли, когато Българската православна църква си припомня историческото събитие по пренасянето на светите мощи на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец", гр. Перник беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, протойерей Людмил Николов, предстоятел на храма, иконом Бойко Борисов, протойерей Борис Котев, йеродякон Вартоломей, дякон Герасим Йорданов, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Песнопенията на утренята и светата Литургия бяха изпълнени от свещеник Марио Михов, г-н Ангел Младенов и г-н Грисен Чакъри.

По време на светата Литургия за свещеник беше ръкоположен дякон Герасим Йорданов. Преди ръкоположението епископ Поликарп отправи напътствие към пристъпващия към ръкоположение, като му пожела да бъде изпълнен с ревност, вяра и добър пример. Да сее с радост словото Божие в сърцата на човеците.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за живота и добродетелите на св. Йоан Рилски. Той вдъхнови църковното изпълнение да подражава на небесния закрилник на българския народ, като се изпълва със смирение, кротост, духовна и телесна чистота.

Празникът в чест на пренасянето на светите мощи на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител, продължи с литийно шествие от храма до паметника на св. Йоан, намиращ се пред Двореца на децата в Перник.

Беше извършен водосвет и бяха поръсени вярващите за здраве и благословение. Епископ Поликарп връчи грамоти на Духовия оркестър на Перник и Ансамбъл "Граовска младост" при Двореца на културата – Перник, за участие и подпомагане на различни инициативи на Софийска митрополия.

След връчването на грамотите се състоя празнична фолклорна програма, която зарадва всички присъстващи на тържеството.

Празникът на св. Йоан Рилски беше уважена от областния управител на област Перник, заместник кмета на Перник, както и от множество представители на различни институции и организации от града.

Епископ Поликарп, архимандрит Евтимий, протойерей Костадин Тренев и г-н Ангел Младенов, посетиха в следобедните часове на 1 юли Рилската света обител, къде бяха приети от Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Ставропигиалната светата обител.

Делегацията от Софийска митрополия се поклони на светите мощи на св. Йоан Рилски Чудотворец6 и на светините в манастирския храм. Те посетиха и манастирското гробище, където изпяха "Вечная память" за братя на манастира и погребани в него вярващи християни.



Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page