top of page

Храмов празник отбеляза столичният храм “Възнесение Господне”Днес честваме голимият Господски празник Възнесение Господне. Празникът Четиридесет дни след Възкресение Христово светата Православна Църква чества големия Господски празник Възнесение Господне.известен още като Спасовден, е особено почитан от християните. Той носи ясна надежда, че Христос е Спасителят, Който идва да спаси падналото човечество. В този ден столичният храм „Възнесение Господне“ в кв. Ситняково тържествено празнува своя храмов празник.

В храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, иконом Валентин Тупаров – предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Иван Иванов, свещеник Николай Пенев, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от Емил Първанов.

Господският празник събра в църквата вярващи от цяла София. Ревностните християни активно участваха в богослужбата като припяваха с клиросните певци и въодушевено казаха Символа на вярата и Господната молитва “Отче наш”.

По време на богослужбата софийският викарий пострига за “четци и певци” благочестивите мъже Николай, Борислав и Владимир, които са изразили своето желание да помагат на храмовите свещеници в служението и енорийската им работа.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към множеството вярващ народ с вдъхновено пастирско слово, в което говори за духовната същност на чествания празник. Той обърна внимание на евангелските думи, с които се описва това събитие, а именно, че докато е говорил Христос с апостолите, благославяйки ги, започнал да се възнася на небето, давайки им преди това послушание да разпространяват Неговото Евангелие и да учат всички народи на онова, което им е заповядал. 

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Поликарп благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Всички дошли да отбележат храмовия празник получиха иконка с красиво изображение на Възнесение Господне.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Commentaires


bottom of page