top of page

Празнична вечер в столичния катeдрален храм "Св. вмчца Неделя"



На 21 ноември в София се проведе духовен концерт, посветен на Въведение Богородично.

По традиция, Софийска света митрополия организира празничен концерт посветен на Богородичния празник, който е определен от родната ни църква през 1929 г. и като Ден на православната християнска младеж и семейство. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит концертът се проведе в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Духовното тържество започна с приветствие от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който приветства присъстващите в храма и отправи благопожелания от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

С празнично слово към присъстващите се обърна иконом Йоан Карамихалев от столичния храм "Св. София", който говори за възпитанието в християнските добродетели на децата и младежите.

В празничният духовен концерт се включиха с изпълнения Училищният хор при Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, с диригент Красимира Цуцуманова, Мъжкият хор при катедралния храм „Св. Неделя“, с диригент проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов, Камерна вокална формация „Одигитрия“ при храм „Рождество Богородично“, с диригент д-р Росица Николова и Софийският свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов.

Гости на празничната вечер бяха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Празничната вечер завърши с триктратно многолетствие и с химна на православната християнска младеж „Напред след знамето Христово“. утвърдил се като завършек на концертите за Въведение Богородично. Негов автор е протойерей проф. Иван Гошев, а хармонизацията е направил Петър Динев.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page