top of page

Архиерейско богослужение в с. ГинциНа 11 декември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети старопланинското село Гинци, в Годечка духовна околия.

Негово Преосвещенство посети храма, за да бъде достойно почетен храмовият му празник, който се отбелязва на 6 декември, деня на св. Николай Мирликийски Чудотворец, както и да поздрави верния народ от селото и гостите от името на Българския патриарх Неофит.

В светата Литургия съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Костадин Тренев, свещеник Харитон Манов, енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение оглавиха църковни певци: г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Грисен Чакъри, Николай Арнаутски и други.

Гости на празника в храма на с. Гинци бяха: г-н Младен Маринов, народен представител в 48-то Народно събрание на Р България, г-жа Екатерина Йорданова, председател на Жени-ГЕРБ, г-н Георги Тодоров, кметски наместник на с. Гинци, г-жа Мария Владимирова, председател на Общински съвет - Годеч, както и представители на различни организации и институции, верен народ от селото и гости.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, като говори върху неделното евангелско четиво, както и за живота на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Викарият на Софийския митрополит подтикна вярващите да отговорят достойно и с любов на поканата на Бога и да посветят живота си Нему, както и ползвайки се от примера на св. Николай, да се извисяват и бъдат от призвание, но и от избраните - приятели Божи.

Епископът благодари на всички, които са се потрудили за ремонта на храм и неговото привеждане в благолепен вид.

Благодарност бе отправена и към свещеник Харитон Манов за грижите и любовта, с които обгрижва енорията и верния народ, както към църковното настоятелство, които безрезервно се трудят за поддръжката на храма и по този начин се явяват достойни наследници на своите родители и предци.

С особена любов, епископ Поликарп поднесе поздрав и благословение към всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

От името на църковното настоятелство и присъстващия народ благодарност за благословението и присъствието на епископ Поликарп, отправи о. Харитон. Той благодари на Негово Светейшество за любовта и грижите, както и на Негово Преосвещенство за посещението. Като знак на признателност и любов на епископа беше поднесен голям букет с пъстри цветя.

Духовното тържество и празник завърши с раздаване на нафора, която лично раздаде Преосвещения Белоградчишки епископ, поздравявайки присъстващите с празника.

За присъстващите на историческото тържество и събитие беше приготвена празнична обща трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page